Ogólne zalecenia żywieniowe dla osób po przebytym udarze mózgu

mężczyzna podczas wizyty u lekarza

Sformułowanie uniwersalnych zaleceń dla osób po przebytym udarze mózgu niesie za sobą pewne trudności. Stosowany model odżywiania zarówno w zakresie wartości energetycznej diety jak i jej konsystencji powinien być dostosowany do stanu zdrowia pacjenta, jego stopnia odżywienia, ewentualnych zaburzeń połykania i wielu innych czynników. Istnieje jednak kilka wspólnych dla wszystkich chorych zasad żywieniowych, które należy wprowadzić do codziennego życia. Należą do nich:

  • Ograniczenie spożycia soli, przypraw z jej dodatkiem i słonych produktów
  • Spożywanie regularnych, minimum 4-5 posiłków dziennie
  • Dbanie o atmosferę spożywanych posiłków, ich atrakcyjność smakową i wizualną
  • Wypijanie przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie z dużym udziałem niegazowanej, niskosodowej wody mineralnej
  • Ograniczenie konsumpcji alkoholu
  • Spożycie dwóch porcji ryb tygodniowo
  • Zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców
  • Używanie ziołowych przypraw zamiast soli takich jak np. estragon, czosnek, oregano, bazylia, anyż, tymianek, czarnuszka.
  • Unikanie pokarmów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych tj. tłustych mięs i ich przetworów, masła, słoniny, smalcu, boczku, tłustego nabiału
  • Umieszczenie w diecie źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak oleje roślinne, awokado, orzechy i pestki (mielone, w postaci masła)
  • Eliminacja pokarmów typu fast food
  • Wprowadzenie do diety odpowiedniej ilości produktów zbożowych – jeśli to możliwe pełnoziarnistych
  • Unikanie cukru, słodyczy i słodkich napojów gazowanych
  • Ograniczenie napojów zawierających kofeinę
  • Unikanie smażenia i pieczenia w tłuszczu na rzecz gotowania, duszenia bez obsmażania i grillowania

Co ważne warto pod uwagę brać preferencje kulinarne osoby chorej. Pozwala to oczywiście uwzględniając ograniczenia zbudować jadłospis, który będzie bardziej akceptowany przez pacjenta a przez to łatwiejszy w praktycznej realizacji.

Dieta o zmienionej konsystencji

Potrzeba zmiany konsystencji diety na skutek występujących zaburzeń połykania niesie za sobą zwykle trudność w praktycznym budowaniu jadłospisu przez rodzinę pacjenta. Istnieje wtedy konieczność konsultacji ze specjalistami, którzy ustalą, jaki rodzaj posiłków będzie dla osoby chorej najbardziej optymalny. W diecie o zmienionej konsystencji dania przygotowuje się metodą gotowania. Znajdują w niej zastosowanie zupy przecierane i kremy oraz pasty do pieczywa. Mięsa podaje się gotowane mielone lub sporządzane z masy mielonej. Potrawy należy serwować z sosami. Unika się pokarmów twardych, suchych i trudnych do połknięcia. Pieczywo moczy się lub miksuje z płynami. Przykładowy dzień diety o konsystencji papkowatej może wyglądać następująco:

  • Śniadanie: zupa z mleka 1,5% z kaszą manną i musem z jabłka, chleb pszenny rozmoczony w mleku lub herbacie, pasta z szynki z indyka, oliwy i natki pietruszki, sok pomidorowy
  • II śniadanie: bułka pszenna rozmoczona w wodzie, jajko na miękko, sok marchwiowy
  • Obiad: zupa krem dyni z lanym ciastem, mięso mielone z indyka duszone w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, szpinak duszony, kompot z gruszek
  • Podwieczorek: koktajl z kefiru, banana i masła migdałowego
  • Kolacja: zapiekanka z kaszy jęczmiennej, twarogu i zmiksowanych owoców jagodowych polana jogurtem naturalnym, kawa zbożowa z mlekiem 1,5%

Dieta o zmienionej konsystencji niesie za sobą duże ryzyko braku pokrycia pełnego zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Dlatego często istnieje konieczność wsparcia jej poprzez dodanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego pod postacią doustnych suplementów pokarmowych.

Bibliografia:
1. Kłęk S., Błażejewska-Hyżorek B., Czarnuszenko A., Członkowska A.,Gajewska D., Karbowniczek A., Kimber-Dziwisz L., Ryglewicz D., Sarzyńska-Długosz I., Sienkiweicz-Jarosz H., Sobów T., Sławek J., Leczenie żywieniowe w neurologii – stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów, Polski Przegląd Neurologiczny 2017, 13 (3), s. 106-119.
2. Błaszczyk B., Czernecki R., Prędota -Panecka H., Profilaktyka pierwotne i wtórna udarów mózgu, Studia Medyczne 2008, 9; s.71-75.
3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, 2014.
4. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010.