Osoby ze stwierdzonymi podwyższonymi poziomami ciśnienia tętniczego powinny dokonać modyfikacji stosowanego na co dzień modelu odżywiania traktując to jako jeden z ważniejszych elementów leczenia. Wprowadzone zmiany muszą obejmować:
- Rezygnację z konsumpcji soli i słonych produktów
- Zwiększenie spożycia warzyw i owoców – w ilości przynajmniej 5 porcji dziennie (minimum 500 g) w postaci surowej, gotowanej, przecieranej, pieczonej, soków warzywnych i w mniejszym stopniu owocowych
- Podniesienie konsumpcji warzyw strączkowych
- Umieszczenie w jadłospisie chudych gatunków mięs i wędlin
- Spożycie porcji 30 g orzechów dziennie
- Konsumpcję 1-2 ząbków czosnku na dobę
- Ograniczenie w diecie ilości tłustych mięs, tłustego nabiału, masła, słoniny, smalcu, łoju i innych źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych
- Rezygnację ze spożycia cukru, słodyczy i słodkich napojów gazowanych
- Eliminację napojów energetycznych, typu cola oraz znaczące ograniczenie alkoholu
- Ograniczenie spożycia kawy naturalnej
- Całkowite wykluczenie z diety żywności typu fast food
- Konsumpcję przynajmniej 2 porcji ryb tygodniowo (za porcje rozumiemy ok. 140 g) w tym jednej tłustej, morskiej
- Umieszczenie w jadłospisie oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, lnianego i innych roślinnych – spożywamy je na surowo, jako dodatek do dań
- Rezygnację lub ograniczenie smażenia na korzyść gotowania, pieczenia bez tłuszczu, duszenia i grillowania
Do modeli odżywiania o udokumentowanej skuteczności w zakresie zapobiegania i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego należą diety: DASH, Portfolio oraz śródziemnomorska. Podobnie jak zawarte powyżej zalecenia bazują one na produktach i pokarmach nieprzetworzonych, bogatych w błonnik, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz ograniczają spożycie soli. Podkreśla się również konieczność stosowania diet redukcyjnych w leczeniu u pacjentów z nadmierna masą ciała i współistniejącym nadciśnieniem.