Zasady diety w nadciśnieniu tętniczym

aparat do mierzenia ciśnienia z tarczą na ręce

Osoby ze stwierdzonymi podwyższonymi poziomami ciśnienia tętniczego powinny dokonać modyfikacji stosowanego na co dzień modelu odżywiania traktując to jako jeden z ważniejszych elementów leczenia. Wprowadzone zmiany muszą obejmować:

  • Rezygnację z konsumpcji soli i słonych produktów
  • Zwiększenie spożycia warzyw i owoców – w ilości przynajmniej 5 porcji dziennie (minimum 500 g) w postaci surowej, gotowanej, przecieranej, pieczonej, soków warzywnych i w mniejszym stopniu owocowych
  • Podniesienie konsumpcji warzyw strączkowych
  • Umieszczenie w jadłospisie chudych gatunków mięs i wędlin
  • Spożycie porcji 30 g orzechów dziennie
  • Konsumpcję 1-2 ząbków czosnku na dobę
  • Ograniczenie w diecie ilości tłustych mięs, tłustego nabiału, masła, słoniny, smalcu, łoju i innych źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych
  • Rezygnację ze spożycia cukru, słodyczy i słodkich napojów gazowanych
  • Eliminację napojów energetycznych, typu cola oraz znaczące ograniczenie alkoholu
  • Ograniczenie spożycia kawy naturalnej
  • Całkowite wykluczenie z diety żywności typu fast food
  • Konsumpcję przynajmniej 2 porcji ryb tygodniowo (za porcje rozumiemy ok. 140 g) w tym jednej tłustej, morskiej
  • Umieszczenie w jadłospisie oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, lnianego i innych roślinnych – spożywamy je na surowo, jako dodatek do dań
  • Rezygnację lub ograniczenie smażenia na korzyść gotowania, pieczenia bez tłuszczu, duszenia i grillowania

Do modeli odżywiania o udokumentowanej skuteczności w zakresie zapobiegania i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego należą diety: DASH, Portfolio oraz śródziemnomorska. Podobnie jak zawarte powyżej zalecenia bazują one na produktach i pokarmach nieprzetworzonych, bogatych w błonnik, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz ograniczają spożycie soli. Podkreśla się również konieczność stosowania diet redukcyjnych w leczeniu u pacjentów z nadmierna masą ciała i współistniejącym nadciśnieniem.

Bibliografia:
1. Gajewska D., Pałkowska Goździk E., Lange E., Niegowska J., Paśko P., Kościołek A., Fibich K., Gudej S., Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016. Dietetyka 2016 vol.9, Wyd. Spec.
2. Jarosz M. i In., Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i żywienia, Warszawa, 2017
3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, 2014.
4. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010.