Czynniki wystąpienia dławicy piersiowej (dusznicy bolesnej)

młoda kobieta w białej bluzce z ręką na klatce piersiowej

Jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia dławicy piersiowej?

  1. Choroby:
    • miażdżyca – dotyczy tętnic, polega na stopniowym zamykaniu się świateł naczyń tętniczych pod wpływem wieloletniego procesu odkładania się blaszek miażdżycowych (zbudowanych z lipidów) w ścianach tych naczyń;
    • nadciśnienie tętnicze – choroba układu krążenia, polegająca na stale lub okresowo występującym podwyższonym ciśnieniu tętniczym krwi, zarówno skurczowym, jak i rozkurczowym >139/89mmHg;
    • cukrzyca – schorzenie metaboliczne, charakteryzujące się podwyższonym poziomem cukru we krwi, wynikającym z zaburzeń produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki;
    • hipercholesterolemia – podwyższone stężenie cholesterolu w osoczu: LDL≥3,0mmol/l (115mg/dl) i cholesterol całkowity≥5mmol/l (190mg/dl).
  2. Otyłość – nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 25% u kobiet.
  3. Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce
  4. Spożywanie alkoholu
  5. Palenie papierosów-zwiększa co najmniej ryzyko dwukrotnie ryzyko wystąpienia dławicy piersiowej
  6. Brak aktywności fizycznej – siedzący tryb życia
  7. Zaburzenia snu
  8. Wiek >45 lat u mężczyzn i >55 lat u kobiet

Czy można jej zapobiec? – czyli jak ważna jest profilaktyka

Profilaktyka dławicy piersiowej opiera się przede wszystkim na modyfikacji stylu życia. Najważniejszymi czynnikami, które powinny ulec zmianie, są:

  • zwiększenie aktywności fizycznej (zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, zwiększa wydolność organizmu, zwiększa sprawność mięśni, a co najważniejsze poprawia samopoczucie) – zalecany wysiłek fizyczny 5 razy w tygodniu po minimum 30 minut
  • wprowadzenie zdrowej diety obfitującej w:
    • produkty pełnoziarniste
    • wielonienasycone kwasy tłuszczowe
    • żywność wysokobłonnikową
    • warzywa i owoce
  • kontrola masy ciała – zwłaszcza u osób z nadwagą i otyłością, sprawdzanie nie tylko wagi ciała, ale również obwodu talii i pasa, ponieważ tzw. otyłość brzuszna stanowi czynnik ryzyka wystąpienia dławicy piersiowej
  • zaprzestanie palenia tytoniu – korzystne nie tylko w profilaktyce chorób układu krążenia, ale również chorób płuc czy też przewodu pokarmowego

Poza tym powinno się unikać sytuacji stresowych, a w przypadku narażenia na ciągłe bodźce stresowe wskazane jest korzystanie z różnego rodzaju psychoterapii, zajęć relaksujących itp.

Bardzo istotne w profilaktyce dławicy piersiowej jest również odpowiednie leczenie chorób zwiększających ryzyko jej wystąpienia.

Bibliografia:
1. Interna Szczeklika 2017; Dławica piersiowa stabilna