Otyłość to choroba, która nieleczona, znacząco zwiększa ryzyko zgonu z powodów sercowo-naczyniowych, a także predysponuje do chorób stawów oraz układu oddechowego. Otyłość stwierdza się, kiedy tkanka tłuszczowa stanowi powyżej 20% masy ciała u mężczyzn i 25% ciała u kobiet. Osoby trenujące kulturystykę mogą osiągać wskaźnik BMI na poziomie wskazującym otyłość, mając niewielki odsetek tłuszczu w swoim ciele.
Osoby niebędące kulturystami, które osiągną wynik powyżej 30 kg/m2 powinny niezwłocznie wdrożyć odpowiednie zmiany w swoim stylu życia. Dieta zakładająca deficyt energetyczny, zmniejszenie spożycia tłuszczów odzwierzęcych i cukrów prostych oraz umiarkowany wysiłek fizyczny przez przynajmniej 30 minut codziennie pomogą znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz poprawić kondycję i samopoczucie. Obniżenie masy ciała powinno osiągać 5-10% masy wyjściowej w ciągu pół roku. Przydatna może okazać się pomoc dietetyka.
Zakres wartości BMI
mniej niż 16 – wygłodzenie
16 – 16,99 – wychudzenie
17 – 18,49 – niedowaga
18,5 – 24,99 – wartość prawidłowa
25 – 29,99 – nadwaga
30 – 34,99 – I stopień otyłości
35 – 39,99 – II stopień otyłości
powyżej 40 – otyłość skrajna