Jadłospis przy nadciśnieniu tętniczym

miska pełna warzyw z sosem w środku

Należy pamiętać, że znaczenie w kontekście leczenia nadciśnienia tętniczego ma zarówno jakość jak i ilość spożywanych pokarmów. Jeśli osoba chorująca ma nadmierną masę ciała istnieje konieczność zastosowania diety o ograniczonej ilości energii celem spalenia nadmiaru tkanki tłuszczowej. Poziom kilokalorii w jadłospisie powinien być jednak planowany indywidualnie w odniesieniu do płci, wieku, stanu zdrowia i stopnia aktywności pacjenta.

Przykładowe menu osoby z nadciśnieniem może wyglądać następująco:

Dieta przy nadciśnieniu tętniczym – Dzień 1

  • Śniadanie: Pieczywo żytnie na zakwasie z sałatą, serem twarogowym półtłustym, oliwą z oliwek, rzodkiewką i ogórkiem zielonym, zielona herbata bez cukru
  • II śniadanie: Sałatka z rukolą, papryką, czarnymi oliwkami, olejem lnianym i jajkiem na twardo, woda mineralna niegazowana niskosodowa
  • Obiad: Zupa krem z pomidorów z grzankami z pieczywa graham przygotowanymi na patelni bez tłuszczu, filet z indyka grillowany, kasza jęczmienna, brokuły gotowane na parze w sosie z jogurtu i czosnku, sok pomidorowy
  • Podwieczorek: Banan, kiwi, pestki dyni
  • Kolacja: Pieczywo żytnie na zakwasie, smalec z fasoli, pomidor, woda mineralna niegazowana niskosodowa

Przepis na smalec z fasoli:

  • Puszka fasoli konserwowej lub szklanka fasoli ugotowanej- jeśli używasz konserwowej przed spożyciem dokładnie ją wypłucz pod bieżąca woda by usunąć część soli
  • Małe jabłko
  • Mała cebula
  • Majeranek, pieprz
  • Łyżka oliwy z oliwek

Jabłko i cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Zeszklij je na łyżce oliwy. Fasolę zblenduj. Dodaj do niej cebulę i jabłko. Przypraw do smaku.

Dieta przy nadciśnieniu tętniczym – Dzień 2

  • Śniadanie: Owsianka z płatków owsianych, jogurtu naturalnego, masła migdałowego 100%, z borówkami, zielona herbata bez cukru
  • II śniadanie: chleb żytni na zakwasie z sałata, szynką z indyka, pomidorem, woda mineralna niegazowana niskosodowa
  • Obiad: zupa krem z dyni z soczewicą czerwoną i pestkami słonecznika, dorsz pieczony w piekarniku, ryż brązowy, surówka z różnokolorowych papryk z olejem lnianym, woda mineralna niegazowana niskosodowa
  • Podwieczorek: Koktajl ze szpinaku, jabłka i pomarańczy, orzechy włoskie
  • Kolacja: Serek małopolski, chleb żytni na zakwasie, rzodkiewki, czerwona herbata bez cukru

Przepis na serek małopolski:

  • Kostka sera twarogowego półtłustego
  • Mała marchewka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego

Serek ugnieć widelcem z dodatkiem jogurtu. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchew i ogórek. Przypraw do smaku.

Dieta przy nadciśnieniu tętniczym – Dzień 3

  • Śniadanie: Jajko na miękko, chleb żytni posmarowany pastą z awokado z czosnkiem (awokado rozgniatamy i mieszamy z pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem) oraz hummusem, z czerwoną cebula i pomidorem, zielona herbata
  • II śniadanie: Jogurt naturalny 1, 5% tłuszczu, borówki, mango, orzechy włoskie, woda mineralna niegazowana niskosodowa
  • Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z pieczywa graham przygotowanymi na patelni bez tłuszczu, gulasz w sosie własnym z indyka z cukinią i pomidorami, kasza gryczana, surówka z marchwi z oliwa z oliwek, kompot z jabłek bez dodatku cukru
  • Podwieczorek: mus czekoladowy z awokado, sok marchwiowy
  • Kolacja: Chleb żytni z pastą z makreli z serem twarogowym (obraną rybę mieszany z serem twarogowym półtłustym i koperkiem), papryka czerwona, woda mineralna niegazowana niskosodowa

Przepis na mus czekoladowy z awokado:

  • Banan
  • ½ awokado
  • Łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu

Banan i awokado obierz. Składniki połącz i zmiksuj.

Każdego dnia należy wypijać sumarycznie ok. 1,5 litra płynów z dużym udziałem niegazowanej wody mineralnej niskosodowej. Przykładowe przyprawy, które mogą posłużyć do nadawaniu smaku potrawom to min.: anyż, bazylia, gorczyca, kminek, kolendra, cebula, czosnek, koperek, oregano, lubczyk, estragon, majeranek, pietruszka, tymianek, liście laurowe, mięta, goździki, pieprz, papryka, estragon, chrzan, imbir, wanilia, ziele angielskie, czubryca.

Bibliografia:
1. Gajewska D., Pałkowska Goździk E., Lange E., Niegowska J., Paśko P., Kościołek A., Fibich K., Gudej S., Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
Dietetyka 2016 vol.9, Wyd. Spec.
2. Jarosz M. i In., Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i żywienia, Warszawa, 2017.
3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, 2014.
4. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010.